repulsiv

Musikblogg

TIPS - DOKUMENT #3

Kategori: Tips

 
 
Min kärlek till D#3 kommer nog aldrig upphöra. Gång på gång, låt efter låt, konsert efter konsert växer deras briljans.
Dokument #3 började som ett standard punkband med låtar som "Kostym & slips" och den obligatoriska covern på Ebba Gröns version av "Staten & kapitalet". Numera är de nästan ett *progband fast med punknerv och låtar som "Men ingen hör smällen" och "Passiv". Postpunk kan det kallas.
 
Jag vill framförallt tipsa om en låt. Tårarna rinner varje gång jag lyssnar på "Prärien" från deras senaste 2-spårssingel "Temra". En episk låt som man aldrig vill ska stanna och en fantastisk konsertavslutare. Den galloperar fram i 4+ minuter, som över prärien, och mynnar ut i desperat, skrikande sång och storslagen "aaah-kör". Gåshuden är ett faktum. Jag vill inte avslöja något mer så det är bara för er att själva lyssna.
 
Nu tvivlar ni säkert på mig, ni undrar varför Dokument #3 inte är större än vad de är om deras musik nu är så jävla bra som jag skriver. Varför har ni inte hört talas om detta under förrut? Jag förstår ert tvivel men jag har svar. Delvis kan det bero på att det här inte är kommersiell popmusik, alla som hört dem en gång har kanske inte förstått dem och därför inte spridit ordet vidare till andra. Det finns oftast olika delar i låtarna och inte alltid så självklara melodier, därför är det svårt att ta det till sig vid första lyssningen men andra gången så har något andligt rört vid en och man börjar tro på Gud, eller ja...Dokument #3 i alla fall. Sedan är det också så att de inte spelar live så ofta av någon anledning och har därav inte nått ut till folk eftersom deras namn inte synts på affischer, facebookevent etc. etc. även om det har ändrats lite det senaste halvåret. Men den här bloggen är också till för att hjälpa band nå ut så jag har dragit mitt strå till stacken, nu är det er tur. Vad säger ni om att sprida både bloggen och D#3:s låtar, har vi en deal?
 
Hur som helst så lovar jag er att om ni bara klickar er vidare på diverse länkar här nere och lyssnar igenom deras material 2-3 gånger eller för den sakens skull går och ser och lyssnar på dem livs levande så kommer ni känna samma starka kärlek som jag.
 
Namn: Dokument #3
Hemort: Lund
Medlemmar: Elin Göransson, Karin Grönkvist, Tyra Örnberg, Simon Jönsson
Bokning: dokument3sv@gmail.com
Aktuellt: Släppte singeln "Temra" i våras och spelar på ett par festivaler under sommaren.
Spotify: Dokument #3 – Temra
Andra länkar: Facebook, Soundcloud
 
Kommande spelningar
27/6 - Mejeriets sommarfest, Lund (dj:ar)
3/7 - Säljerydsfestivalen, Ingelstad
2/8 - Äspöfestivalen, Äspö
 
*Prog som i Pink Floyd, Genesis, Procul Harrum, Jethro Tull, inte progg som i Nationalteatern, Nynningen, Hoola Bandoola Band
 
 
 
 
 
 
 

TIPS - LYCKLIGA IDIOTER

Kategori: Tips

 
 
Punken lever väldigt bra idag, speciellt i Sverige. De senaste 5+ åren har band som Masshysteri, Vånna inget och Invasionen/INVSN fått en väldigt trogen fanskara och har turnérat flitigt och får mycket uppmärksamhet på diverse kultursidor. Dels beror det på att punken är ett forum där man alltid pekat på många samhällsproblem vilket kanske är extra viktigt nuförtiden men jag tror att punkens framfart också beror på att den nu har väldigt tydliga popreferenser och är därför lite mer lättillgänglig än 77-punken. Dock är det lätt att falla ner i något slags klichéaktigt hål där man spelar/lyssnar på punk endast av nostalgiska själv eller för att det är coolt.
 
Lyckliga idioter från Helsingborg är definitivt inte ett sånt band. Visst, det låter 1977 all over. Ackordföljderna är få och enkla och texterna nästan pratsjungs men de menar det och det görs med en sån jävla känsla.
Det finns raka, nästan banala textrader som:

Jag skymtar hållplatsen och ser att bussen kommit fram
Jag springer som en tönt och ser att folket går på
Men när jag kommer fram är dörrarna stängda som fan
Chauffören flinar, gasar och kör iväg
 -Chaffisjävlen 

Men också mer eftertänksamma texter som
 
Tänk att aldrig bli vuxen
Tänk att inte bli miljonär
Ung, dum och vacker
Och för evigt populär
 
För alltid ung, för alltid vacker
 -Den Thåströmdoftande För alltid ung
 
Deras förmåga att skriva dels raka, duriga, upptempolåtar med ganska humoristiska inslag samt molliga låtar med mer djupgående teman visar att de både kan nå ut både till den punkpublik som lyssnar på ytliga grupper som exempelvis Green day och Ramones men även till alla personer som växte upp med Ebba Grön och KSMB och som idag går på Bäddat för trubbel-konserter.
Denna förmågan har redan burit frukt då de har gått vidare i en del tävlingar under åren som t.ex Musik Direkt och för inte så länge sedan Manifest on tour då en spelning på anrika Fasching i Stockholm skrevs in i schemat. Detta följdes av en spelning på KGB med Generalerna och i sommar är de bokade till Sjöslaget i Kumla där bl.a Eldkvarn ska lira.
 
Lyckliga idioter har fattat vad punk är. De kommer kanske inte stå om 25 år och sjunga "För alltid ung" men det är just det som är grejen. Punken är en väldigt realistisk, nästan impressionistisk konstform, det handlar om nuet. Hur mår jag nu? Vad tänker jag på nu? Vilka problem finns just nu? Man fångar ögonblicket.
Väldigt få punkband har sjungit om lösningar på problem för det ligger i framtiden, de har alltid bara poängterat vilka problem som faktiskt finns just nu. Vissa söker inte ens svar, de vill bara visa hur deras verklighet ser ut.
 
Ironiskt nog är Lyckliga idioter punkens framtid. Det är äkta och bandet blir bara bättre och bättre varje gång jag ser dem.
Det må vara en tung musikhistoria de bär på, punken har aldrig haft det lätt, men det klarar dem om de fortsätter såhär.

FAKTA
Namn: Lyckliga idioter
Hemort: Helsingborg
Medlemmar: Kajsa Wikman, Alexandra Andersson och Love Jenninger
Bokning: kajsawi@gmail.com
Aktuellt: Medverkar på punksamlingen "Turist i tillvaron vol.7"
Spotify: Lyckliga idioter

Kommande spelningar:
16/8: Sjöslaget, Kumla