repulsiv

Musikblogg

Ceremoni

Kategori: Allmänt

 
Jag fick äran att sätta mig ner en stund med Florian Matz och David Nergelius från Ceremoni som just nu är aktuella med EP:n "Ikaros".
Här är vårt samtal....
 
Ceremoni är relativt ungt men kärnan i bandet har ändå spelat ihop i över 8 år nu. Hur har ni lyckats hålla ihop så länge?
Det är nog för att vi alltid har ett mål. Nu vet vi ganska exakt vad vi vill och ska göra in i vintern 2017/2018 i princip och så har det alltid varit. Vi sätter ofta upp planer att spela in, turnéra, göra videos etc. etc. som sträcker sig rätt långt in i framtiden och jag tror att när vi väl inte har någon vision längre, när vi inte sätter upp planer och vill ha den där skattkistan vid regnbågens slut så är det dags att lägga ner bandet. Det är visionen som håller oss samman.
Sedan hjälper det naturligtvis att alla har andra projekt också där en spelar med andra personer och annan musik.
 
Vad är visionen nu?
Att bli Sveriges största band naturligtvis. Vi vet att vi är bäst, nu ska vi bara övertyga alla andra om det också.

Har varje medlem i bandet nåt specifikt ansvarsområde?
Nja, alltså. Vi har olika kunskaper inom olika områden men det är viktigt att alla får ha input i det som görs för alla måste ju bli nöjda. Även om Tryggve gör mycket av det visuella så har alla idéer om vad som kan förändras på det och Atle har ofta hand om mixning men alla säger till vad som borde höjas eller sänkas eller låta på ett visst sätt fast han sitter liksom vid spakarna och gör det vi säger till om.

Det blir aldrig några bråk då om alla ska säga sitt och har en egen åsikt om något?
Nä, inte så mycket längre. Vi försöker nå konsensus men kommer vi inte fram till något så är det den som skriker högst som får som den vill.
 
Folk som lyssnat på er i många år vet att alla era gamla låtar har tagits ner från olika streamingtjänster. Varför gjorde ni det?
Det där var ett helt annat band, andra medlemmar och annat sound. Ingen big deal. Gå vidare.
 
Brukar ni få mycket feedback på det ni gör?
Absolut! Folk skriver till oss med jämna mellanrum, kommer fram efter spelningar och så där. Mest bra saker. Det var någon så kallad "journalist" på nån musikblogg som inte ville skriva om oss för att det stod att vi spelar "postindie" på vår Twitter. Han påstod att postindie varken finns eller betyder något.

Hur kändes det då?
Sånt påverkar oss inte på ett negativt sätt, vi bara retweetade och taggade honom i en bild där vi citerat det. Det har liksom blivit ett stående skämt. Det är en så konstig sak att säga att det bara går att skratta åt det.

Hur går låtskrivarprocessen till?
Det börjar med att vi lyssnar på typ fem olika låtar av andra band och sedan stjäl, eller som popwriters brukar säga - "lånar", vi hänslyslöst från dem tills vi har världens bästa poplåt.

Hur skulle ni beskriva er musik för någon som aldrig hört er?
Sound-mässigt är vi väl någonstans mellan Per Gessle och Einstürzende Neubauten. Stor popmusik.
 
På nya EP:n "Ikaros" har ni jobbat med Tommy Tift, känd bl.a från Vånna Inget och True Moon. Hur kommer det sig att ni valde att jobba med honom?
Vi ville göra något som var en motreaktion till förra plattan. Någonting som inte var lika polerat och felfritt och Tommy hade helt rätt inställning till det där. På "Ikaros" så var inställningen eller mottot att känna musiken istället för att lyssna, som det varit väldigt mycket förut. Vi har behållit några missar och oftast är det första eller andra tagningen som vi valt att använda.
 
Ikaros låter mycket råare och kanske "punkigare" än något ni gjort innan. Har ni haft några särskilda influenser den här gången eller har det bara blivit så?
Det är klart att t.ex Hurulas framfart har satt sina spår men från början var det ren slump att den här typen av låtar kom till. Det var först i efterhand när vi hade gjort typ två låtar och vi insåg vilken väg vi höll på att gå som vi mer medvetet försökte skriva den typen av musik och då tog en ju till band som INVSN och Joy Division och kanske framförallt Solen, som för övrigt är Sveriges mest underskattade band, som inspirationskällor.
 
Vad händer inom den närmsta framtiden?
Det blir väl en kort turné i november/december och vi ska DJ:a på Mejeriet när Pascal är där 28:e oktober och efter det ska vi försöka spela in en ny pop-platta. Det är inget genrebyte vi har gjort här med EP:n, det är bara ett kul sidospår. Så nästa grej blir kanske lättare att ta till sig som lyssnare.

Har ni något mer att tillägga?
Lyssna på "Ikaros", kom på våra spelningar och sen vill vi passa på att slå ett slag för Hemgården i Lund som vi spelat på många gånger under årens lopp. Bästa stället i stan om en enkelt vill boka gig, spela in billigt eller bara hänga.

10 snabba:
Seinfeld/Vänner
Seinfeld.
 
Noel/Liam
Noel.
 
Te/Kaffe
Dum fråga.
 
Svart/Vit
En riktig panda bär upp båda.
 
Blur/Oasis
50/50.

Studio/Live
Live.
 
Pop/Rock
Postindie.

Staden/Landet
Staden.

Pepsi/Cola
Kola.

Synth/Hårdrock
Brukar bli slagsmål om det...

/Hugo Nilsson