repulsiv

Musikblogg

Kategori: Allmänt

 

RÅ är ett folkmusikband bildat lite av en slump på Skurups Folkhögskola i december 2016 av Anna Frykstam, Cecilia Moore och Christine Tilby under en sk. "prestationsensemble". Uppgiften var att på endast 20 minuter arrangera, repa in och presentera ett arrangemang på två låtar inför resten av klassen. 
 
"Hela processen gick väldigt trevligt till, det var inte som att någon tog kommando, det kändes som att vi hade lätt för at jobba tillsammans.  Vi gjorde självklart succé! Därefter konstaterade vi att det här, det ska vi fortsätta med". 
"Det dröjde ett tag innan vi tog tag i det. Det hela började alltså i december 2016, och sen spelade vi ett nummer på Christines uppspel (konsert på Folkhögskolan) på vårkanten för att komma igång lite igen, och sedan fick ett gig av Skurups Kommun inne i byn att förbereda oss inför. Vi hade ungefär en vecka på oss att sätta ihop en repertoar och jävlar vad det flöt på! Vi bara spottade ur oss allt vi kunde komma på, och så blev det riktigt fina grejer. Vi har insett att vi jobbar bra med lite eld i röven, hehe. Det gör gott för oss. Vi gjorde självklart succé!" 
 
Att de gjorde succé är de överens om. Hybrisen är självklar i bandet, den är en kraft som driver dem framåt. 
"Om man inte tänker bra om sig själv och sin musik så kommer man ingenstans. Men att känna sig bra innebär också att få känna sig tillräckligt bra, att känna att man inte behöver tänka så mycket. Att ha tilltro till sin egen förmåga. Vi har gjort hybrisen till vår grej, vi är bra. När vi ses så ses vi under de premisserna, att vi är bra, och nu jävlar ska vi skapa något fett! Hybris är något fint för oss. Genom att tro att man kan allt så klarar man mer, man blir bättre av att veta att man är bra".     

  

Man hör i RÅs musik att de försöker tänja på gränserna för vad en klarinett, en saxofon och en fiol kan göra tillsammans. Det behöver inte låta på ett visst sätt bara för att det är fina melodi-instrument. RÅ utforskar soundet, det är stundvis väldigt dissonant och rått, vilket antagligen kommer sig ur hur bandet arrangerar sin musik. Det brukar ske spontant, alltid på ren känsla, och det som händer får hända.  En väldigt punkig aproach. 
 
"Det som är så kul är att vi spelar traditionella låtar, och vi spelar dem rätt traditionellt, men sen försöker vi hitta något ytterligare som vi tycker kan ta musiken till en ny plats. Vi använder grooves eller harmoniseringar vi tycker att låten skulle må bra av, eller som skulle kunna bli kul. Vi försöker alltid tänka utanför de normerna när vi jobbar med musiken, och det är väldigt tacksamt eftersom vår sättning i sig självt bryter många bandnormer." 
 
Med tanke på hur deras arbetsperioder sett ut hittills märks det tydligt att RÅ hittat ett sätt att jobba på under press.   

"Det har alltid varit roligast och blivit som bäst när vi har varit i sådana situationer, när klockan tickar och alla är trötta. Någon måste vara lite krossad efter en hård dag, någon ska må piss, någon ska vara supertaggad; nu måste vi göra det här liksom. Det är i de situationerna vi blir tvunga att säga ja till saker, testa allt, och då visar det sig att vi verkligen diggar varandras idéer och gillar samma saker. Vi har en väldigt stark och stöttande vibe i bandet, det känns tryggt att komma med vilken idé som helst, det är otroligt insprerande. Det bidrar också till känslan av att man är bra, att vi är bra tillsammans, vi är bäst! Det är mycket därifrån vår kraft kommer, vi är totalt övertygade, utan att tänka igenom."   
 
 

Det är relativt enkelt att få ihop ett band, repa in låtar, och spela in dem, och så vidare. Men självklart finns det motgångar och svårigheter även i folkmusikvärlden. 
 
 "I vår lilla bubbla så blomstrar folkmusiken. När man går på folkhögskola eller musikhögskola och lever i den världen så känns det så hoppfullt, men vi måste hela tiden fightas med SVT som lägger upp "Här förstörs den coola breakdance-hypen med Jösse Halling Breakers" (youtube-tips!) och det är liksom de förutsättningar vi har i mainstream-media. Folkmusik blir också ofta tillfångataget av en fienderörelse eller vad man ska säga, och det är viktigt att visa samhället vad musiken egentligen är och var den hör hemma. Nassarna tror att de får ha med musiken att göra, men det får de inte. En annan aspekt är ju att folkmusikvärlden i sig, nassar och Sverigedemokrater åsido, är en motrörelse. Det är ju en arbetarrörelse, folkmusiken har alltid varit folkets musik. Det var folkets musik mot kyrkans musik, folkmusik i relation till klassisk musik, och folkmusik i relation till dagens mainstream-musik. Folkmusiken har alltid levt lite vid sidan om, nere på golvet så att säga, och många kämpar för att behålla det skitiga i musiken trots att den institutionaliseras i och med musikhögskolor och folkhögskolor. Musiken och communityt mår bra av att folk utbildar sig inom genrén, men den måste få förbli folkets musik, tillgänglig. 
 
Det är inte alltid så lätt att få spelningar överallt heller. 

 "Det beror på vilken stad man är i. Folkmusikscenen i Malmö är inte lika utbredd som den är i t.ex Göteborg, och i Stockholm är egentligen bara de stora banden som kan giga, på t.ex Stallet. Vi har fördelen att kunna ha gig lite varstans, typ kyrkor. Eftersom vi dessutom spelar mestadels akustiskt så blir det väldigt lätt att knö in sig på liten yta. Men snackar man riktiga scener så finns det egentligen inte jättemycket att tillgå." 
 
 

RÅ släppte sin debut-EP "Ofiltrerad" i slutet av oktober. Den är inspelad på Skurups Folkhögskola av Jonas Klintström Larsen och låtarna på den kommer lite varstans ifrån. 

"Vi hade en gästlärare på Skurup, Karin Wallin, som vi blev väldigt inspirerade av. Hennes sväng och hennes sätt var något extra. Hennes uppfattning av musik var så hjärtlig och ärlig att vi valde två låtar vi lärde oss av henne, en engelska och en vals, och satte ihop dem. Vi använder också ett arrangemang som är skrivet av Jens Comén (jämtländsk saxofonist) och ger det en lite egen touch, och sedan hittade vi bara några låtar som vi tyckte var coola." 

 

Var kommer namnet RÅ ifrån då? 

"Tanken kommer egentligen från den allra första gången som vi spelade tillsammans, på "prestationsensemblen". Vi spelade jävligt traddig vals och sen så var det bara "aj, det gör ont, det är dissonans, det låter förjävligt", haha. Det är ofta folkmusik bara tillåts vara fin,  vi tänkte fan, om man skulle göra det lite rått istället. Vi kallade oss först ett tag för Industrial Freemetal Tryhard Trad Trio, och ett tag hette vi Industrial Absolute Industrial Sexy Freemetal Tryhard Trad Trio, och det var liksom bara en analys på vårt första arrangemang som vi tyckte var lite så, helt enkelt. KBK tänkte vi också ett tag. Det står för "kör, bara kör". 
Sedan fastnade vi ändå för RÅ, det är lite av en svensk folkbands-tradition att ha ett namn med en stavelse, åtminstone är det många band som har det, och det är kul att fortsätta med det. Det är lite härligt". 

På vilket sätt skiljer sig RÅ från andra projekt ni varit med i? 
 
"Det är något element i det som känns nytt för alla oss, det är så spännande att prova vad man kan göra med den här sättningen och vad man kan göra med den här musiken, och hur fan man får det här att bli kul och svänga på ett sätt som vi gillar. Vi känner att vi hittat att göra låtar på som inte görs, vi har tolkat låtarna på ett sätt som ingen annan gjort. Vi tänker att musiken bär sig själv framåt, med lite hjälp av kul idéer från oss. Det ska vara simpelt och det ska vara gött och det ska vara real." 
 
 
 
RÅs plan för framtiden är, som musiken, ganska simpel. Bandet ska skaffa lite större repertoar, har lite lösa gig och sedan i april/maj blir det turné. 
 
"Vi ska bli störst och vi ska ta över hela världen. We're here to stay." 

 

Namn: RÅ.
Medlemmar: Anna Frykstam, Cecilia Moore och Christine Tilby.
Bokning: ra.folkband@gmail.com
Aktuella med: EP:n "ofiltrerad" släppt på Repulsiv Records.
Länkar: Facebook, Spotify