repulsiv

Musikblogg

TIPS - FARLIGA SALONGEN

Kategori: Tips

 
Mycket bra musik kommer från Gotland t.ex Pascal, Riddarna, Cosmic blonde (som jag säkerligen kommer skriva om vid något tillfälle) och personen jag ska skriva om nu, nämligen Anton Engdahl aka. Farliga salongen. En person, ett par gitarrer och ett gediget antal effektpedaler som samarbetar i perfekt harmoni, eller kanske dissharmoni...på ett bra sätt då.
 
All Farliga salongens musik är uppbyggd kring gitarrloopar vilket gör att den är väldigt monoton och mantraliknande emellanåt och Anton kan så klart bara loopa ett visst antal gitarrer men det är just minimalismen som gör låtarna intressanta och enligt egen utsago kan han inte sjunga heller (det kan hanvilket gör att sången blir mer som en recitation och det lägger bara på ännu ett lager av någon slags mystik i låtarna. Det är så fruktansvärt lätt att bli pretentiös när man gör sånt men Farliga salongen klarar sig verkligen undan det.
"Dessa små ögonblick" är 7+ minuter lång men innehåller endast 10 textrader som mycket väl skulle kunna stå för sig själva ungefär som en dikt. 

när allt står still 
knyt ihop ditt hopp med mitt 
rött hav, död räls 
vi sätter segel för vad som helst 

dessa små ögonblick 
våran plan och hur den gick 
vi kan väl stanna kvar här… 

rött hav, röd tid 
en bris sveper förbi 

…ett litet tag till?

Anton är en superb textförfattare med ena foten i den totala sanningen där han beskriver något rakt ut som verkligen hänt men ibland slänger han in referenser och synonymer som skulle kunna betyda vad som helst för den med eller utan fantasi. Det är så riktigt bra textförfattare arbetar tycker jag.

Allt det här verkar bara ha varit till en fördel. I våras var Anton med i Musik Direkt där han gick till riksfinalen i Sundsvall och där vann han spelningar på UKM i Trondheim i Norge där han bl.a spelade i Olavshallen och på Samfundet. Inte illa pinkat som man brukar säga. Nu väntar fler inspelningar som förväntas hamna på en split-ep med undertecknad och det ser vi alla fram emot väldigt mycket, tills dess får ni klicka er in på länkarna här under och lyssna på både hans svenska och engelska låtar, de svenska är bättre men ni får själv avgöra, så får vi se vad som skrivs nästa vecka.

Namn: Farliga Salongen
Hemort: Visby
Medlemmar: Anton Engdahl
Aktuellt: Spelar in.
Bandcamp: Farliga salongen
Andra länkar: Facebook


 
 
 
 
 
 
 

TIPS - EARTH KIDS

Kategori: Tips


Det finns två musik-kategorier som jag alltid faller direkt för. Den ena är punk och den andra är electromusik. Earth kids tillhör det sistnämnda.
 
I april det här året skulle jag boka en spelning i Helsingborg och behövde hitta några band. Jag visste inte riktigt hur jag skulle gå tillväga för jag kände inga där men så tänkte jag att det kanske skulle gå att leta runt bland olika musiktävlingssidor så jag kollade upp diverse och klickade på alla band med coola namn och lyssnade men hittade inget som lät bra eller verkade intressant men så dök Earth kids upp, jag kollade upp youtubeklipp från deras första spelning och direkt berördes jag av både deras musik och deras scenshow. Peruker i starka färger, glittrigt smink och sävande rörelser som passar perfekt till den varma ljudbilden av syntar, trummaskiner och välrepade sångstämmor.

Med väldigt enkla medel får Earth kids allt att låta mäktigt. Om en refräng ska låta lite mer än versen så istället för att lägga mattor av ambientsyntar ändrar de sångmelodin lite eller kanske bara lägger en simpel percussiongrej och det funkar lika bra om inte bättre och det är någonting fler grupper där ute i världen borde tänka på. Framåt slutet av låten  "Made of gold" går Louice och Wilma bort från mikrofonerna och ställer sig vid varsin golvpuka och börjar slå en snygg rytm till den förinspelade musiken och det lyfter något så enormt och de lyckas dessutom behålla lyftet även när de slutar spela och går tillbaka och sjunger sista refrängen. Dels låter det ju bra men det är också riktigt coolt att göra en sån grej på scen, de vågar göra lite show av det istället för att tro att musiken kan stå för sig själv, ännu en grej fler band bör tänka på. Håkan Hellström fyller inte Ullevi för att tiotusentals personer vill betala flera hundra spänn för lyssna på schysst musik utan för att de vill underhållas av en, på scen, rent galen och hetsig person som älskar det han gör. Earth kids har fattat att det är så man fyller stolarna.

Till skillnad från många andra electronicagrupper är Earth kids faktiskt bra live, de vet att det är genom att spela live som man når ut till folk och berör så nu till hösten står en flytt till Berlin på schemat vilket kan vara ett smart drag eftersom elektronisk musik alltid trivts bra i Tyskland och det finns många klubbar som inriktar sig just på den typen av musik så det lär inte vara något jätteproblem för dem att boka spelningar.
Jag önskar Earth kids all lycka till och hoppas att de kommer tillbaka till Sverige någon gång för att göra fler gig här.

Namn: Earth kids
Hemort: Helsingborg
Medlemmar: Louice Lindberg, Wilma Andersson
Bokning: earthkids@hotmail.com
Aktuellt: Spelar på UNG042 i slutet av augusti.
Soundcloud: Soundcloud
Andra länkar: Facebook, Hemsida, Youtube
 
Kommande spelningar
29/8: UNG042, Helsingborg
 
 
 
 
 
 
 

TIPS - YAHTAHEY

Kategori: Tips

 
För några år sedan ryktades det i musikpressen att The Radio Dept. och Jens Lekman skulle samarbeta, jag tror att dreampopbandet Yahtahey från Malmö måste vara det projektet. Det låter nästan exakt så utom att Yahtahey inte har några synthar men sångaren Joachim Darin sjunger på samma mässande sätt och verkar gilla liknande melodigångar som Jens Lekman medan musiken rusar fram som ett indiedjur ala Radio Dept.
 
Den djupa sången, mollackorden och drömska ljudbilden är faktiskt rätt glädjande. Har man en dålig dag så är det bara att sätta igång "Your stamp" från deras replokalsdemo "Earth, goodbye" så är man på topp igen. Deras känsla för gitarrslingor och sångmelodier är slående, helt briljant och de nästan banala texterna snuddar på genialitet ibland. Reverb forever. Hade detta band funnits 1992 hade den enorma framgången varit ett faktum på direkten.

Första gången jag såg dem för något år sedan var jag dock inte så imponerad. Fendergitarrerna ovanför midjan, skjortan knäppt ända upp, keps, stirrar ner i golvet. Klyschorna stod som spön i backen och det var nästan lite pinsamt men efter ett tag så märkte man att de menade allvar med allt det där. So what om det är klyschigt, det är ju deras stil och man inser att det passar så bra till den musiken. Yahtahey har liksom hela paketet färdigt, nu ska de bara ut och gigga på rätt platser och bygga upp sin fanbase.
 
Jag vet, jag hyllar alldeles för mycket på den här bloggen men när man stöter på ett band som Yahtahey så måste man bara sprida ordet.

Namn: Yahtahey
Hemort: Malmö
Medlemmar: Joachim Darin, Ludvig Henriksson, Carl Lindberg, Martin Lundin
Bokning: yahtaheyofficial@gmail.com
Aktuellt: Spelar på Malmöfestivalen vid Södertull lördagen 16:e augusti kl. 23:00.
Soundcloud: Yahtahey
Andra länkar: Facebook