repulsiv

Musikblogg

HANUTTEN

Kategori: Allmänt, recension

 
Det här blir lite speciellt. Jag var gitarrist i Hanutten sommar 2013-vår 2014 så det är svårt att inte vara partisk i det här inlägget men jag ska göra mitt bästa.
 
Låt mig förklara lite vad Hanutten är. Hanutten är en väldigt speciell samling människor som alla har väldigt starka personligheter och som jag uppfattar det så är deras enda drivkraft med det här egentligen bara är att göra det så bra som möjligt och det kan alltid bli bättre, det menat i positiv bemärkelse. Är man redan nöjd med något och det är perfekt så finns det väl ingen anledning att fortsätta med det. Det här bandet verkar inte vilja få fram nåt speciellt politiskt budskap, det handlar inte om att försöka göra något originellt, det handlar inte om att göra så många spelningar man kan eller bli Sveriges största band. De här personerna vill bara göra något högst kvalitativt, vilket dessutom brukar uppnås.
Hjärnan bakom det här, Hannah Harvigsson, sysslar med lite olika konstformer. Dels skriver hon musik men sedan skriver hon även poesi och målar. Allt detta flyter ihop till Hanutten.
Hennes skapande handlar om att säga något viktigt och riktigt som känns, om allt ont som river inuti men som kan bli något bra och tvärtom och om att kunna uttrycka sig själv gränslöst och förstärka ord med musik och konst. Att vara uppriktig och rak helt enkelt.
 
Hannah har spelat ett antal år som Hanutten, hon började med att lägga upp videos på Youtube med sina låtar och efter ett tag började hon göra gig ensam med sin gitarr men själva bandet bildades sommaren 2013 och på höstkanten spelades den helt fantastiska singeln Fasad in. Efter släppet blev det ganska tyst. Medlemmar kom och gick men efter en handfull spelningar under sommaren 2014 gick bandet in i studion igen och spelade in Han som vet hur färger känns som släpptes i november och den vill jag skriva lite mer om.
 
Att följa upp en sån kanonsingel som "Fasad" är extremt svårt, det är väl det ökända fenomenet kring "den svåra andra plattan" som alltid spökar. Tydligen var inspelningen av nya singeln mycket enklare än Fasad men den verkar inte ha fått samma genomslagskraft. Jag funderade kring vad kan detta bero på och kom fram till några teorier.
- Hanutten har funnits ett tag nu så den där nykärleken för bandet har försvunnit hos publiken.
- Hur välkomponerad den än verkar vara så är den helt enkelt inte lika "hitig" som "Fasad".
- Bandet har inte promotat den särskilt mycket. En releasespelning i Malmö tog plats men sedan har det återigen blivit tyst av olika anledningar.
- Mixen lämnar mycket att önska. Ljudet är i stort väldigt torrt, akustiska gitarren är väldigt hög jämfört med allt det andra, blåset låter kvävt, trummorna kunde varit inspelade i ett sovrum. Även om det är det soundet bandet kanske vill ha så är det inte särskilt tilltalande och dessutom är det inte det man förväntar sig efter "Fasad" som har en mycket grandiosare ljudbild.
 
Med det sagt så är dock inte låten i sig dålig på något sätt, den låter väldigt typiskt Hannah Harvigsson och hon verkar spotta ur sig mästerverk efter mästerverk och man märker att resten av bandet har lagt ner extremt mycket tid på att arrangera den, precis som med alla andra deras låtar. Ingenting lämnas åt slumpen och varje high-hatslag och sångfrasering ska förtjäna sin plats i kompositionen.
Sammanfattningsvis har Hanutten gjort en fulländad låt som tyvärr inte görs rättvisa som inspelning men precis som med nästan alla band är det här också bättre live. Jag tror att det kommer dyka upp ett antal spelningar efter nyår så se till att gå och se dem då!

FAKTA
Namn: Hanutten
Hemort: Malmö
Medlemmar: Hannah Harvigsson, Rasmus Paulson, Anton Bengtsson, Anna Frykstam, Martin Wikström och Ludvig Samuelsson
Bokning: Hanutten@hotmail.com
Aktuellt: Släppt singeln "Han som vet hur färger känns" för en månad sedan.
Spotify: Hanutten
Länkar: www.facebook.com/Hanutten