repulsiv

Musikblogg

TIPS - FARLIGA SALONGEN

Kategori: Tips

 
Mycket bra musik kommer från Gotland t.ex Pascal, Riddarna, Cosmic blonde (som jag säkerligen kommer skriva om vid något tillfälle) och personen jag ska skriva om nu, nämligen Anton Engdahl aka. Farliga salongen. En person, ett par gitarrer och ett gediget antal effektpedaler som samarbetar i perfekt harmoni, eller kanske dissharmoni...på ett bra sätt då.
 
All Farliga salongens musik är uppbyggd kring gitarrloopar vilket gör att den är väldigt monoton och mantraliknande emellanåt och Anton kan så klart bara loopa ett visst antal gitarrer men det är just minimalismen som gör låtarna intressanta och enligt egen utsago kan han inte sjunga heller (det kan hanvilket gör att sången blir mer som en recitation och det lägger bara på ännu ett lager av någon slags mystik i låtarna. Det är så fruktansvärt lätt att bli pretentiös när man gör sånt men Farliga salongen klarar sig verkligen undan det.
"Dessa små ögonblick" är 7+ minuter lång men innehåller endast 10 textrader som mycket väl skulle kunna stå för sig själva ungefär som en dikt. 

när allt står still 
knyt ihop ditt hopp med mitt 
rött hav, död räls 
vi sätter segel för vad som helst 

dessa små ögonblick 
våran plan och hur den gick 
vi kan väl stanna kvar här… 

rött hav, röd tid 
en bris sveper förbi 

…ett litet tag till?

Anton är en superb textförfattare med ena foten i den totala sanningen där han beskriver något rakt ut som verkligen hänt men ibland slänger han in referenser och synonymer som skulle kunna betyda vad som helst för den med eller utan fantasi. Det är så riktigt bra textförfattare arbetar tycker jag.

Allt det här verkar bara ha varit till en fördel. I våras var Anton med i Musik Direkt där han gick till riksfinalen i Sundsvall och där vann han spelningar på UKM i Trondheim i Norge där han bl.a spelade i Olavshallen och på Samfundet. Inte illa pinkat som man brukar säga. Nu väntar fler inspelningar som förväntas hamna på en split-ep med undertecknad och det ser vi alla fram emot väldigt mycket, tills dess får ni klicka er in på länkarna här under och lyssna på både hans svenska och engelska låtar, de svenska är bättre men ni får själv avgöra, så får vi se vad som skrivs nästa vecka.

Namn: Farliga Salongen
Hemort: Visby
Medlemmar: Anton Engdahl
Aktuellt: Spelar in.
Bandcamp: Farliga salongen
Andra länkar: Facebook